I dag ville jeg holde fast i livet
så længe som muligt

Da den tidligere cykelrytter Brian Holms bog ‘Den sidste kilometer’ udkom i 2009, fremgik det, at han var klar til at begå selvmord, hvis hans tarmkræft var uhelbredelig. Siden da er mange ting forandret, og blandt andet har hans børns tarv ændret hans syn på livet og døden.  I dag ville Brian Holm vælge livsforlængende behandling, så han havde tid til at afslutte livet på bedste vis med sin familie.

Tidligere cykelrytter Brian Holm blev diagnosticeret med tarmkræft i 2004. Brian Holm var dengang parat til at begå selvmord, hvis diagnosen havde lydt på, at kræften var uhelbredelig. Men årene efter har forandret hans syn på, hvordan han i dag tror, han ville takle en terminal diagnose.

Cycling : 67e Paris-Nice / Stage 5

”Jeg er blevet klogere. Jeg har mødt mennesker, der gik døden i møde med langt større værdighed, end jeg nogensinde havde været i stand til. Kvinder, der lavede bøger med billeder fra hele deres liv og gav dem til deres børn. Mænd, der skrev breve til deres nærmeste og fortalte om de inderste følelser, inden de tog afsked med livet og sov ind. Mennesker som dem var meget mere tapre, end jeg nogensinde var i stand til at være. De havde så meget mere mod og styrke end nogen sportsstjerne, jeg har mødt i mit liv, og jeg beundrer den måde, de formåede at afslutte livet på. I dag ser jeg anderledes på livet og ved, at hver dag er en gave,” fortæller Brian Holm.

Børn har behov for gode minder

Brian Holm var lige blevet far for første gang til sønnen Albert, da han fik den alvorlige diagnose. Han havde aldrig været mindre klar til at dø, og alligevel var han ikke i tvivl om, at han ville begå selvmord, hvis tarmkræften var uhelbredelig.

”Jeg tænkte, som jeg havde forstand til dengang. Men hvert sekund, jeg var i nærheden af min dreng, var guld værd. Jeg tænkte meget på, at hvis jeg kunne få bare fem år til, ville jeg aldrig nogensinde mere brokke mig over noget som helst i tilværelsen. Tanken om ikke at leve længe nok til at se Albert begynde i skolen, kan slet ikke beskrives. Jeg ville give arme og ben for at få lov til at være på jorden, indtil jeg kunne se ham pakke penalhuset og gå af sted med tornysteret på ryggen. Jeg ville give alt i verden for at opleve det. Den tanke brændte i mig konstant,” fortæller Brian Holm.

Danmarks Statistik viser, at omkring 4.100 børn hvert år oplever, at en af deres forældre får konstateret kræft, og hvert år mister 500 børn, der endnu ikke er fyldt seks år, en forælder til kræft.

Jeg tænkte meget på, at hvis jeg kunne få bare fem år til, ville jeg aldrig nogensinde mere brokke mig over noget som helst i tilværelsen.

”Via Kræftens Bekæmpelses projekt Omsorg’ ved jeg i dag, at børn, hvis forældre skal dø, har et stort behov for at være omkring dem og have gode øjeblikke sammen i den sidste tid, for at børnene senere kan mindes den afdøde. At tale sammen om gode oplevelser, man har haft sammen, og om hvordan børnene vil huske en, kan være en hjælp for børnene fremover. På den måde oplever børnene, at du efter din død vil leve videre i familiens tanker og minder. Den tanke kan hjælpe dem i sorgen efter dødsfaldet og være en støtte for dem resten af livet. Derfor kan man ikke bare tjekke ud, som jeg oprindeligt havde tænkt,” siger Brian Holm.

Svært at tale om kræft og stomi

I 2009 udgav Brian Holm bogen ’Den sidste kilometer’ om at få og leve med en kræftdiagnose. I bogen beskrives, hvordan Brian Holm havde svært ved at tale med sønnen om sin sygdom, når Albert spurgte til plasteret over Brians stomi. Brian siger selv, at han havde truffet et valg om at vente med at fortælle Albert om sin sygdom, til han var blevet ældre.

”Det var vigtigt for mig, at Albert kunne forstå, hvad min sygdom betød og ikke betød. Jeg havde ikke lyst til at give Albert bekymringer, som han ikke var gammel nok til at håndtere eller vidste, hvad han skulle gøre med,” fortæller Brian Holm. I dag er Albert ældre og kender nu alt til hans fars sygdom.

Værdsætter alle dage

Efter sygdomsforløbet med tarmkræften ser Brian Holm anderledes på livet og værdsætter hver eneste dag, han har sammen med sin familie:

”Hvis jeg døde, ville der ikke være nogen til at passe på Albert, hvis de store rødder driller eller slår. Og vigtigst af alt: Ud over hans mor, hvem skulle så fortælle ham, at han er god nok, når han tvivler på sig selv? Så alt, hvad der kan give mig mere tid med min familie, vil være guld værd. Der er i dag klart flere solskinsdage end regnvejrsdage i mit liv nu, for jeg ved, at jeg er her på lånt tid. Det får mig til at sætte mere pris på livet. Det lyder som en kliche, men det er sandheden.”

I dag tæller Brian Holms familie også datteren, Mynte, som kom til verden i 2006.

De burde køres i limousiner

For Brian Holm har sygdomsforløbet med tarmkræft været den hårdeste prøvelse i hans liv.

”Folk, som er døende, skal have al den hjælp, de kan få. De skal have det så godt som muligt i den sidste tid. Det er lige før, de skal køres i limousiner. Mange bekymrer sig alt for meget om små banale ting. Prøv at få kræft – så ved du, hvad angst er. Tænk på alle de ressourcer vi som samfund bruger på unødige ting. Hvad med alle de dødssyge mennesker, som hver dag kæmper for deres liv? Der er ikke meget hjælp at hente. Jeg tror ikke, at folk forstår, hvor hårdt det er, både for den syge, men også for de pårørende. Og det skal i hvert fald ikke være økonomien, som afgør, hvordan de har det i den sidste tid, eller hvor lang tid de har sammen,” fortæller Brian Holm.

Brian Holm har holdt flere foredrag om sit sygdomsforløb og har derudover startet sin egen kræftindsamling, ”La Flamme Rouge”, hvis logo blandt andet er blevet båret af Team Columbia under Tour de France.

Dumt, at vi ikke giftede os, da jeg blev syg

I dag er Brian Holm erklæret rask for tarmkræft, men går stadig til kontrol. For både Brian Holm og hans hustru, Christine har sygdomsforløbet sat deres liv i perspektiv.

”Hun brokker sig aldrig, hvis jeg tager ud og besøger venner, eller hvis jeg i perioder rejser meget. Hvis jeg har været ude at drikke en øl med drengene, kan hun finde på at liste rundt om morgenen og forklare ungerne, at far er lidt træt, så de må tage i zoo uden ham. Og så kommer hun hjem op ad dagen med studenterbrød og kold cola til mig. Hun er altid glad, og hvis jeg mistede alt, og vi måtte bosætte os i et mørkt kælderlokale, ville hun følge med,” fortæller Brian Holm.

I 2010, seks år efter at Brian Holm fik konstateret tarmkræft, giftede han sig med Christine.

”Det var dumt, at jeg ikke havde giftet mig med Christine tidligere. Vi blev gift på rådhuset, og det var et bryllup lige efter mit hjerte med otte mennesker til fest og smørrebrød. Brylluppet fandt sted en onsdag – som er vores løbedag. De andre på løbeholdet kiggede noget, da vi mødtes til løb om aftenen. Onsdag er nu engang løbedag, og det kunne et bryllup ikke lave om på,” fortæller Brian Holm og fortsætter: ”Man kan sige, at da vi blev forældre, hev jeg hælen ud af ”bagdøren”. Da vi giftede os, smækkede bagdøren helt. Og det er jeg lykkelig for.”

Brian Holm er en tidligere professionel cykelrytter fra 1983-1998, hvor han opnåede 11 individuelle sejre, herunder et nationalt mesterskab i 1990. I dag er Brian Holm sportsdirektør for Omega Pharma-Quick Step, medstudievært på Viasat Sport 1’s cykelmagasin, 1. etape samt kommunalbestyrelsesmedlem på Frederiksberg for Det Konservative Folkeparti.

I 2009 udgav Brian Holm bogen ’Den sidste kilometer’ om at få konstateret og at leve med en kræftdiagnose. Brian Holm har holdt flere foredrag om sit sygdomsforløb og har derudover startet sin egen kræftindsamling, ”La Flamme Rouge”, hvis logo blandt andet er blevet båret af Team Columbia under Tour de France.