Om tarmkræft

Fakta om tarmkræft

Tarmkræft er en samlet betegnelse for kræft i tyktarm, tyndtarm, endetarm og blindtarm. Tarmkræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark med 4.300 nye tilfælde hvert år og heraf ca. 2.500 i aldersgruppen 50-74 år. Sygdommen rammer fortrinsvis mennesker over 50 år – og både mænd og kvinder. Men mænd har større risiko for at få sygdommen og dø af den end kvinder. Risikoen for at dø af sygdommen stiger med alderen, og årligt dør omkring 2.000 mennesker af sygdommen.

Symptomer på tarmkræft

Symptomerne på tarmkræft er ofte svage og kan minde om almindelige problemer, man kan have med maven. Man kan derfor gå lang tid med sygdommen uden at være klar over det.

Det er vigtigt at gå til lægen, hvis ens mave opfører sig anderledes end den plejer, eller hvis ens afføring ændrer sig. Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men det er vigtigt at blive undersøgt for at finde ud af, hvad årsagen er.

Oplever man blodig eller slimet afføring, ændret afføringsmønster, uforklarlige mavesmerter eller følelsen af, at man ikke har fået tømt tarmen helt efter toiletbesøg, skal man kontakte sin læge.

Symptomerne på tarmkræft kan være forskellige fra person til person. Og i de tilfælde, hvor der er symptomer, er de mest almindelige:

  • ændrede afføringsvaner
  • følelsen af, at tarmen ikke tømmes helt
  • blod eller slim i afføringen
  • mavesmerter
  • vægttab
  • ubehag
  • træthed (pga. blodmangel)

Symptomerne afhænger af, hvor i tarmen kræftknuden sidder. Sidder knuden i den øverste del af tyktarmen, er de første symptomer ofte træthed, vægttab og blodmangel.

Sidder knuden i den nederste del af tyktarmen eller i endetarmen, er symptomerne oftest blod i afføringen og en fornemmelse af, at det kan være svært at komme af med afføringen. Nogle får også smerter. Hvis knuden har nået at vokse sig stor, kan der opstå tarmstop – også kaldet tarmslyng.

Risikofaktorer 

Man ved kun meget lidt om, hvorfor man får tarmkræft. Nogle former for tarmkræft er arveligt betingede. Man ved, at rygning, alkoholforbrug, alder og overvægt har indflydelse på risikoen for at udvikle tarmkræft. For de fleste personer med tarmkræft kan man dog ikke pege på bestemte årsager til, at netop de har fået sygdommen.

Forløb af sygdommen

Fra der opstår forstadier (polypper) i tarmen, til polypperne udvikler sig til tarmkræft, kan der gå flere år, og det er langt fra sikkert, at forstadierne udvikler sig til tarmkræft. Nogle polypper vokser imidlertid, og de kan vokse igennem tarmvæggen. Hvis det sker, er der risiko for, at kræftcellerne spreder sig til andre organer.

Behandling af tarmkræft

Tarmkræft kan i de fleste tilfælde behandles med operation, hvor det angrebne stykke af tarmen fjernes. Efterbehandlingen afhænger af, hvor meget sygdommen har spredt sig. Der kan være behov for medicinsk behandling og strålebehandling. Nogle patienter i behandling for tarmkræft vil få en midlertidig eller permanent stomi.

Hvis kræften bliver opdaget tidligt, kan sygdommen helbredes. Kemoterapi kan gives både før og efter kirurgi, når der er en høj risiko for spredning til leveren og lungerne. I tilfælde, hvor det ikke er muligt at fjerne kræften ved operation, kan medicinsk behandling forlænge livet.

Operationsmetoderne er forbedret, og der kommer stadig nye lægemidler. Derudover vil screeningprogrammer identificere flere patienter tidligere.